Gratis
proefles

Klik hier

Bel ons

Johan Scheper

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NA DRIE JAAR PERSONAL TRAINING

Wie ben je?
Ik ben Johan Scheper, 60-plusser. Ik ben in juli 2019 bij Sportcentrum Nico Jager in Winschoten begonnen met Personal Training, bij Sanne.

Waarom ben je gaan sporten?
Aanleiding waren aanhoudende rugklachten vanwege mijn zittende werk én mijn vriendin die al enige jaren PT deed. Toen ik haar zag trainen dacht ik “Och, dat kan ik toch ook wel”. Niets was minder waar. Ik bleek minimaal kracht te hebben in mijn bovenlichaam. Toch wel erg confronterend op je 58e!

Heb je een specifieke doelstelling?
Uiteindelijk heb ik de stap naar PT gezet, maar om te kunnen starten moest ik wel wat drempels over:

  • - PT? Is dat niet wat overdreven? En duur?
  • - Sportschool? Trainen met die herrie wat ze muziek noemen?
  • - Kun je überhaupt nog wel wat ontwikkelen qua spieren en uithoudingsvermogen?
  • - Pas ik wel tussen die tattoos en macho types?

Na een intakegesprek met Sanne ben ik gestart met als doel: het bovenlichaam sterker maken met als gevolg een sterkere rug en daardoor minder rugpijn. Het was wel wennen in het begin: aan de oefeningen, aan de trainer, aan een nieuw ritme, … In het begin was ik huiverig voor het krijgen van blessures. Gelukkig heeft Sanne me er stapje voor stapje doorheen geloodst. 

Geef je je voedingspatroon ook extra aandacht?
Hoewel ik dacht dat het vooral om sterker worden ging bleek ook voeding belangrijk. Ik had geen idee dat dat zo belangrijk was en eigenlijk was ik niet erg gemotiveerd om mijn voedingspatroon aan te passen. Maar om de PT succesvol te laten worden ben ik anders gaan eten: minder brood, minder suiker, minder fruitsappen. Ter compensatie meer eiwitrijkvoeding zoals yoghurt, eieren, kip, noten etc. Om dit goed te doen is best wel een opgave, maar het werpt zeker zijn vruchten af!

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog niet sporten of weer moeten gaan sporten?
PT is voor mij vooral een haat/liefde verhouding: pas achteraf ga je het waarderen, terwijl de tijdens de training denkt: “Waarom doe ik dit mezelf aan?” Met PT word ik veel meer gepusht dan ik ooit zelf zou doen. En ja, het doet pijn soms tijdens trainingen en zeker achteraf met regelmatig spierpijn. Maar na een tijdje wordt het beter en als je zachtjesaan de verbeteringen in de spiegel ziet komt ook de voldoening.

Ik heb nog zelden last van rugpijn. Mijn lijf is sterker geworden. Ik heb meer balans en stabiliteit als ik oefeningen moet doen. Ik weet inmiddels hoe te ademen en mijn buikspieren aan te spannen tijdens het trainen. En ja, mijn spiermassa is toegenomen en de vetmassa is afgenomen. Al met al dus fitter en sterker dan voorheen.

Dus…
Inmiddels is PT onderdeel geworden van mijn dagelijks leven. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet. Dankzij Sanne heb ik veel progressie geboekt, veel meer dan ik voor mogelijk had gehouden.

Oh ja, tot slot: het valt wel mee met de tattoos en macho types in de sportschool, ik ben niet de enige grijze 60-plusser. En soms, als Sanne de muziek (Rock, jaren 70) aanpast voor mij, is het helemaal OK.

Johan Scheper  

MEER WETEN OVER PERSONAL TRAINING? KLIK HIER!

 

Shop

agenda

Lesaanbod