Gratis
proefles

Klik hier

Bel ons

Wilma Smid

AL 62 JAAR IN BEWEGING!

Wie ben je? Ik ben Wilma Smid en al 62 jaar in beweging.

Sinds ik in 1994 op de AKI (Academie voor kunst en Industriële vormgeving) in Enschede  van  “Motorkleding voor vrouwen”  mijn afstudeeronderwerp heb gemaakt, ontwerp en ontwikkel ik motorkleding.  Rond 1994 was er nog geen specifieke motorkleding voor dames en moesten vrouwen in aangepaste herenkleding rondrijden.  Achter op de motor met partner of vriend is oké, maar zelf rijden is veel leuker. En dan natuurlijk in een goed zittend damespak, dus toen de mogelijkheid zich aandiende om dat thema uit te werken, heb ik dat met beide handen aangegrepen.

Tegenwoordig ontwerp ik motorkleding voor mannen en vrouwen. Het ontwerpgedeelte vormt slechts 5 % van mijn werk, de meeste tijd zit in de technische details en de uitwerking daarvan en in het begeleiden van de producent tot een goed eindresultaat. En dit natuurlijk in goed overleg met de opdrachtgever.

In 1999 hebben mijn man en ik een oud huis met veel achterstallig onderhoud gekocht in Oostwold. Daar hebben we ons met veel plezier op uitgeleefd. Behalve de dragende muren hebben we alles uit het huis gesloopt en naar eigen inzicht geheel en al weer opgebouwd en ingericht. Voor onze collectie oude brommers en motoren hebben we een grote schuur ontworpen en met eigen handen gebouwd. Nog meer bouwpret.

Verder houd ik van koken en lekker eten,  los ik sudoku’s op en rommel ik graag in de tuin.

En natuurlijk sporten, ik sport al bijna 22 jaar bij sportcentrum Nico Jager en hoor hier zo ongeveer bij het meubilair.

Waarom ben je gaan sporten? Ik had dermate last van  mijn rug dat ik bijna niet meer kon lopen. Door mijn werk zit ik veel achter de computer, en in de beginperiode zat ik ook veel in de auto. Massage, fysiotherapie en kraken hielpen niet, na korte tijd kwamen de klachten weer terug. Zelf in beweging komen leek me uiteindelijk de beste uitweg en zo ben ik gaan sporten in een soort van fitnesscentrum.  Eerst in Arnhem en nu al weer 22 jaar bij sportcentrum Nico Jager. Het duurde redelijk lang voordat mijn rug beter was, maar dat was ook niet vreemd gezien ik in 30 jaar de rugklachten had opgebouwd. In periodes dat ik tijdelijk niet kon sporten heb ik gemerkt dat de klachten weer terugkomen, extra motivatie dus om te blijven bewegen. Daarnaast is het ook heel fijn om vrij te kunnen bewegen. Ik geloof in een gezonde geest in een gezond lichaam en visa versa, dus beweging vind ik heel belangrijk.

Heb je specifieke doelstelling?
Ik train voor een soepel lijf met de nodige spierkracht en wil op gewicht blijven.

Geef je ook aandacht aan je voedingspatroon?
Ja!!!!  Ik begrijp niet dat mensen wel de goede brandstof in hun auto/motor stoppen, maar niet in hun lijf.  Ik heb gemerkt dat gezond en lekker eten uitstekend samen gaan. Als ik een beroepsswitch zou willen maken, dan ligt hier mijn hart. Ik zou nog meer willen weten over hoe je met eten de gezondheid kunt verbeteren, bepaalde ziektes kunt voorkomen en de gevolgen van ziektes kunt verzachten. Dit soort van onderzoek staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar het is nu al zeker dat hier goede resultaten mee behaald kunnen worden.

Op dit moment zou mijn advies zijn, de snelle suikers uit het eetpatroon te knikkeren en te vervangen door eenzelfde hoeveelheid plantaardige, vloeibare vetten. Ga zelf koken en mijdt kant en klare producten. We zijn erg bang gemaakt voor vetten, waarschijnlijk omdat de industrie grotere winsten maakt met snelle suikers, maar vet geef veel smaak aan het eten en ik merk dat het me gelukkig maakt. Daarbij moet het lichaam veel harder werken om vet te verbranden dan snelle suikers, dus tel uit je winst.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog niet sporten of weer moeten gaan sporten?
Ik wil het liefst mensen aan de arm meenemen om te laten ervaren hoe fijn sporten is, hoeveel plezier het oplevert. In het begin is het pittig, maar als het je lukt om 3 keer in de week te trainen, zal je merken dat je lichaam snel sterker wordt en je er veel energie voor terug krijgt. Een goede begeleiding in het begin vind ik ook belangrijk, een technisch goed uitgevoerde oefening kost minder energie, maar levert je wel het meeste profijt. En de kans op blessures wordt zo ook een stuk kleiner.

Sporten is voor mij een goede afleiding na een dag van denken en kijken naar de monitor. Sporten maakt lichaam en geest sterker en geeft veel energie en dat is prettig in tijden dat het tegenzit. Aan je genenpakket kun je helaas weinig veranderen, maar ik ben ervan overtuigd dat, zolang je in beweging blijft, je lijf beter blijft presteren. Je spieren en pezen worden sterker, zodat je gewrichten minder belast worden. En dan hoef je echt niet in extremen te gaan. En ja, het kost moeite en tijd, maar gun jezelf die tijd. En als je rookt, zou ik willen zeggen, stop er direct mee. Je bent zo goed met je lichaam bezig, alle winst die je met sporten opbouwt, doe je met roken teniet, zo jammer.

Dus…
Ga je net beginnen met sporten, laat je dan begeleiden, zowel met sport als met gezonde voeding. Ik heb zoveel plezier in bewegen,  sporten en lekker eten, dat gun ik iedereen.

Wilma Smid

 

 

Shop

agenda

Lesaanbod